ESTUDIANTS: Actualización enfermera sobre dietas terapéuticas
Curso CFC
ESTUDIANTS: Actualización enfermera sobre dietas terapéuticas
CAMPUS VIRTUAL DE FUDEN
01 Agosto 2025 / EN LÍNEA
Acreditada / Esta formación está acreditada por la Comisión de Formación Continuada.

Estudiante: Gratuito

Inscripción: Desde el 01 Julio 2025 al 25 Julio 2025

Horas: 20
Créditos: 2.89
Online

Descripción

EXCLUSIU ESTUDIANTS ADHERITS A SATSE

 LÍMIT 100 PLACES

 Recordar-vos que, si us Afilieu, podreu continuar gaudint de molts més avantatges, tant en formació com en publicacions i assessorament, totalment gratuïts.

 

Aquesta formació està acreditada per la Comissió de Formació Continuada de Canàries (CFC). Aquests crèdits et seran útils per a millorar la teva puntuació en borses d'ocupació, processos selectius (OPES), concursos de trasllats i la carrera professional, entre altres.

 

 

DESCRIPCIÓ:

Una adequada nutrició és un pilar fonamental per a tota mena de pacients. Com a professionals sanitaris, conèixer els aspectes bàsics d'aquesta i les cures que hem d'exercir com a infermeres és fonamental per a poder atendre els nostres pacients de la manera més completa possible.

Aquesta formació pretén donar respostes a aquelles qüestions que es plantegen les infermeres en el seu dia a dia, o simplement volen tenir un coneixement complet, basat en l'última evidència i assegurar-se que les cures que proporcionen són els més correctes i útils.

Al llarg del curs s'abastaran conceptes com a aspectes bàsics de la nutrició, parlant concretament de cadascun dels tipus de nutrients, amb les seves propietats i característiques específiques de cada grup i la seva respectiva classificació.

L'alumne també coneixerà els aliments presents en el nostre dia a dia amb les seves propietats i com poder conèixer les ingestes nutricionals recomanades dels pacients adquirint coneixements dels conceptes del metabolisme, requeriments energètics, despesa metabòlica basal, activitat física, efecte tèrmic dels aliments i per descomptat, com portar una alimentació equilibrada basant-se en les diferents teories i guies més actualitzades per a poder adaptar-se i ajustar-se de la manera més holística al pacient que s'estigui tractant.

Continuant amb l'objectiu d'una atenció personalitzada, una correcta valoració és imprescindible. En la formació es podrà trobar la informació per a poder realitzar un estudi antropomètric, bioquímic i de proteïnes plasmàtiques, amb ajuda de test i qüestionaris segons la situació del pacient.

Per descomptat també s'abastarà alimentació en les diferents etapes de la vida i els diferents tipus d'alimentació artificial, amb una gran varietat d'esquemes i taules per a ajudar a la seva comprensió.

Finalment, tema d'actualitat i de gran importància, es parlarà de la higiene alimentària.

El propòsit d'aquesta formació és adquirir els coneixements necessaris per a poder desenvolupar la nostra professió amb seguretat, sent capaces d'identificar i restaurar problemes en l'alimentació, a més de com dur a terme les intervencions d'infermeria

logo satse

Metodologia

Es tracta d'un curs en línia en el qual tindràs autonomia en el teu procés d’aprenentatge. Es basa en una metodologia d'autoaprenentatge, on el mateix alumne dirigeix el seu propi procés, definint el seu ritme i identificant els recursos que utilitza de tots els que el tutor li va proposant, i va autoavaluant-se a través de diferents proves per a objectivar l'aprenentatge resultant.

logo satse

 

Eines

 
Tutor personalitzat Aprenentatge col·laboratiu Document d'estudi digitals Proves d'aprenentatge

 logo satse

 

 

 

 

 

 

Temario

1. Alimentació i nutrició. Altres conceptes.
1.1 Nutrients.

2. Classificació dels nutrients.
2.1 Proteïnes.
2.1.1 Classificació de les proteïnes.
2.2 Lípids.
2.2.1 Classificació dels lípids.
2.3 Hidrats de Carboni.
2.3.1 Classificació dels Hidrats de Carboni.
2.4 Vitamines.
2.4.1 Classificació de les vitamines.
2.5 Minerals.
2.5.1 Classificació dels minerals.
2.6 L'aigua.

3. Els aliments.
3.1 Lactis i derivats.
3.2 Carnes, peixos i ous.
3.3 Tubercles, llegums i fruita seca.
3.4 Verdures i hortalisses.
3.5 Fruites.
3.6 Cereals i sucres.
3.7 Aliments grassos.

4. Ingesta nutricional recomanada.
4.1 Conceptes del metabolisme.
4.2 Conceptes relacionats amb l'energia.
4.2.1 Requeriments energètics.
4.3 Despesa energètica total.
4.3.1 Despesa metabòlica basal (GMB)
4.3.2 Activitat física.
4.3.3 Efecte tèrmic dels aliments.

5. Alimentació equilibrada.
5.1 Piràmide d'alimentació NAOS.
5.2 Plat saludable.
5.3 Dieta Mediterrània.

6. Alimentació en les diferents etapes de la vida.
6.1 Alimentació en el lactant.
6.2 Alimentació en període preescolar.
6.3 Alimentació en el període escolar.
6.4 Alimentació en l'adolescència.
6.5 Alimentació durant l'embaràs i lactància.
6.6 Alimentació en el climateri.
6.7 Alimentació en l'envelliment.

7. Valoració de l'estat nutricional.
7.1 Estudi antropomètric.
7.1.1 Pes.
7.1.2 Talla.
7.1.3 Relació peso/talla.
7.1.4 Plecs cutanis.
7.1.5 Circumferències corporals.
7.2 Estudi bioquímic.
7.2.1 Proteïnes plasmàtiques.
7.3 Test i qüestionaris.

8. Valoració i cures d'infermeria a persones amb problemes de desnutrició, deshidratació, anorèxia, bulímia i obesitat.
8.1 Desnutrició.
8.1.1 Atenció d'infermeria en la desnutrició.
8.2 Deshidratació.
8.2.1 Atenció d'Infermeria en la deshidratació.
8.3 Anorèxia i bulímia.
8.3.1 Atenció d'Infermeria en l'anorèxia i bulímia.
8.4 Obesitat.
8.4.1 Classificació de l'obesitat.
8.4.2 Atenció d'Infermeria en l'obesitat.

9. Nutrició enteral i parenteral.
9.1 Nutrició Enteral.
9.1.1 Cures d'infermeria a pacients amb nutrició enteral.
9.1.2 Passos a seguir per a l'inici de la nutrició enteral.
9.2 Nutrició Parenteral.
9.2.1 Cures d'infermeria a pacients amb Nutrició Parenteral.

10. Higiene alimentària.

11. Toxiinfeccions alimentàries.
11.1 Toxiinfeccions alimentàries més freqüents.

12. Bibliografia.

 

logo satse